Kompostointi

Jokaisella palstalla tulee olla komposti tai kompostori ja palstalla syntyvä puutarhajäte kompostoidaan omalla palstalla. Kotitalousjätteiden kompostointi vaatii asianmukaisen hyvin suljettavan kompostorin.
Marttojen kompostointiopas.

Kompostiin ei saa laittaa esim. muumio omenoita, omenoita eikä äkämäpunkin saastuttamia oksia. Ne tulee hävittää sekajätteen mukana, etteivät taudit leviä alueella.

Kompostoinnista ei saa myöskään aiheutua haittaa naapureille!

Risut ja oksat haketetaan myös pääsääntöisesti omalla palstalla. 
Haketettavaksi kelpaamattomille oksille ja puiden osille löytyy oma keräyspiste lähinnä jokea olevan parkkipaikan vierestä. Paikka merkitty taululla. Yhdistyksellä on lainattavat hakettimet ja opastusta tarjolla. 

Puutarhajätteet
Puutarhajätteille on hyvä kaksiosainen kehikko: toinen puoli viimevuotisille, toinen uusille lehdille ja risuille.
Kätevää on, jos kehikon yksi sivu on saranoilla ja salvalla varustettu. Näin pohjalle maatunut aines on helpompi kaivaa esiin.
Prosessi nopeutuu, jos jätteet kerrostetaan niin, että helposti tiivistyvien lehtikerrosten väliin laitetaan risuja tai jäykempää jätettä. Näin kerrosten väliin pääsee maatumisprosessille tärkeää happea.
Puutarhajätteitäkin on hyvä käännellä kerran kesässä tasaisen maatumisen varmistamiseksi.
Puutarhajätteille tarkoitettu puu- tai metallikehikko ei käy ruokajätteille. Rotat ja muut jyrsijät pääsevät pohjattomaan ja kannettomaan jätteeseen käsiksi.

Kotitalousjätteet
Hanki kannellinen, vähintään tiheäverkkopohjainen kompostori. 
Umpinainen lämpöeristetty mullan tyhjennysluukulla on paras valinta. 
Kompostorin viereen on hyvä varata iso, kannellinen astia ja kauha kuiviketta varten.
Syötä kompostoria, se tarvitsee energiaa! 
Tyhjennä biojäteastia usein, jotta hajoamisprosessi pysyy käynnissä.
Pienennä hedelmänkuoret ja isommat leivät ja tähteet jo valmiiksi ennen kompostoriin laittamista. Näin hajoamisprosessi nopeutuu.
Sekoita kompostin sisusta silloin tällöin, jotta seos saa happea.
Älä pihistele kuivikkeessa, se estää biomassan vetistymistä ja turhaa tiivistymistä.
Jos komposti on päässyt talvella jäätymään, sitä voi herätellä keväällä kastelemalla kuumalla vedellä tai kaupan kompostiherätteellä.

HUOMIO! Mikäli palstalla on kotitalousjäte-kompostori, tulee se rekisteröidä Kiertokapulan sivujen kautta uuteen pakolliseen rekisteriin. Kotitalousjätteen kompostointi ei ole pakollista, eikä puutarhajäte-kompostia rekisteröidä.

Kompostiauma
Yleisiltä alueilta syntyvää kompostoitavaa jätettä varten on kompostiauma Myllykaaren päässä. Aumaan voi tuoda omalta pihalta vähäisen määrän puutarhajätettä, jos et itse pysty kompostoimaan.
Aumaan ei saa viedä risuja, oksia, kantoja ja roskia. Aumaan ei saa tuoda muumio-omenia eikä äkämäpunkin saastuttamia oksia.

Auman tyhjennys maksaa yhdistykselle 1000 € /kerta. 
Sinne ei saa tuoda puutarhajätettä omalta palstalta tai nurkista pois.